sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

OMG virpojia!!! Pääsiäisnoitia!!! FALE! ( ja tietysti turhia jorinoita jälleen)

AAh taas se aika vuodesta kun ihmiset naamapunaisena sauhuavat kuinka järkyttävää onkaan pistää lapsiaan kerjuulle muiden ihmisten koteihin. Mitäs jos tänä palmusunnuntaina sovittaisiin, että jätettäisiin ne aikuisten typeryydet vähemmälle ja annetaan lasten nauttia lapsuudestaan ja virpomisen tuomasta ilosta. Ei ne montaa vuotta sitä jaksa kuitenkaan tehdä. Ja ne joille on sitten ylivoimaisen vaikeaa virpojien vastaanottaminen niin pitäkää se ovi kiinni älkääkä avatko. En itsekään ole mikään virpojien rakastaja, mutta hoidan homman sillä, että en tosiaan avaa ovea (tosin myönnän, tänä vuonna piti ostaa suklaamunia noidille mutta todettiin, että niitä tuskin tulee kun ei ole koskaan aikaisemminkaan tullut). Jokseenkin surullista, että lapset eivät enää virvo. Itse muistan, kuinka jännittävää oli ensin tehdä pajunkissoista vitsat ja sitten kierrellä kaverien kanssa ja saada herkkuja (oli muuten todella tylsää jos joku antoi vaikka rahaa, karkkia sen olla piti!!!). En ymmärrä ollenkaan tätä nykyistä ihmeen negatiivisuutta ja vihaa virpomista kohtaan. Kerjätessähän ei anneta vastalahjaa, joten kerjäämistä tämä ei ole. Ja tosiaan, ketään ei pakoteta virpojille oveaan avaamaan. Eli onko oikeasti kyseessä jonkilainen lasten vihaaminen? Vai eivätkö nykyajan aikuiset saaneet mielestään osaansa suklaamunista pääsiäisenä joten nyt sitten kostetaan se toisten lapsille? No oli miten oli, olen aina ollut pro virpominen ja tulen aina olemaan!

Sitten ikävempiin asioihin. Olin tuossa muutama päivä sitten ratikka onnettomuudessa jossa siis kolme ratikkaa ajoi toistensa perään. Onneksi minulla oli istumapaikka, sillä kaikki jotka seisoivat lensivät maahan aika rajun näköisesti. Jouduin soittamaan ambulanssikin eräälle henkilölle joka satutti itsensä hieman pahemmin. Paikalle taisi tullakin kaksi ambulanssia joilla kesti vain pari minuuttia, töölöössä kun vielä oltiin. Mietinpä vain, että kolaus oli todella suuri ja pelottava vaikka kyseessä olikin peräänajo trami pysäkillä. Eli vauhtia oli jo hiljennetty jonkin verran. Minkälaista tuhoa olisikaan syntynyt jos olisivat täydessä vauhdissa täräyttäneet... Olisi varmasti ihmiset lennelleet ikkuinoista ulos tms. Huomasin myös jännän reaktion itsessäni. Heti kun tömähdys tuli mieli jotenkin hidastui ja muistan selkeästi miettineeni, että nyt otat kiinni tuosta edessä olevasta pylväästä, koska se on menoa nyt. Sadasosasekunnin verran olin ihan varma, että trami nimittäin lähtee pois radalta autokaistalle. No onneksi niin ei kuitenkaan käynyt, selvisimme tällä kertaa kaikki vain pelästyksellä. Harmi vain tietysti niitä ihmisiä jotka itsensä onnettomuudessa satuttivat. Mutta mitään hirmuisen pahoja vammoja ei tainnut kukaan saada.  Pahin taisin olla henkilö joka oli lyönyt naamansa johonkin niin, että oli aika huonon näköisenä.

Olen nyt onnistunut myös tuhlaamaan rahaa ja ostin osamaksulla nuken :P Kyseessä kauan kaipaamani littlefee, Bisou. Ostan nuken toiselta harrastajalta ja  jos kaikki käy niinkuin pitää, neitokainen tulee kotiin kesäkuussa. Tähän nukkeen minulla ei ikinä olisi ollut varaa (firmalta ostettaessa tulisi maksamaan n. 300e + vielä tullit), ellei osamaksu olisi ollut mahdollinen (ja lupasi avokkikin auttaa tarvittaessa pikkuisen). Pakko sanoa, että tällä kertaa odotan nuksua enemmän kuin yhtäkään nukkea aikaisemmin. Varmaan johtuen siitä, että ihastuin näihin Littlefee nuksuihin heti harrastuksen alussa jo ja olen siitä asti tällaisesta ihanuudesta haaveillut. Tällä hetkellä väsään neitokaiselle ihka omaa sänkyä :D Joten tässä onkin sitten touhuamista seuraavat pari kuukautta :P


"Mie se virvon viisahasti
taputtelen taitavasti
rikkahaksi rakkahaksi,
ison talon isännäksi,
viien piian pitäjäksi,
neljän lehmän kaitsijaksi!
Isännälle ihravatsa.
emännälle perä leveä,
veikolle hyvä hevonen,
tyttärelle punaiset posket!
Virvon varvon vitsa on uusi
kaunis kuin kukkiva tuomi,
eläjän onnea toivotan sulle
nöyrästi vaadin palkkaa
mulle!"

5 kommenttia:

  1. Kiitos virpomisrunosta! Taidan olla niitä harvoja, jotka vielä arvostavat virpomisperinnettä.

    VastaaPoista
  2. Täällä pyöri pihalla jos jonkinlaista noitaa, kissaa ja pupua, osa oli ihan kokopukeissa niinkuin musta kissa jolla oli pitkä häntä ja pupu jolla oli ihana töpöhäntä ja pitkät korvat. Itse katselen hymyssä suin lapsia vitsojensa kanssa, mutta ikävä kyllä meille ei tullut kuin vastapäisen mummum lapsenlapset. Mutta hyvä mieli jäi, edes joku toivotti terveyttä tulevalle vuodelle :)

    VastaaPoista
  3. Luulen, että yksi syy virpomiskulttuurin näivettymiseen (ja negatiivisuuteen) on myös Halloween. Suomessakin on jo heräämässä Trick Or Treat -perinne ja taas kierrellään ovelta ovelle..
    No. Eihän nyt kaksi kertaa vuodessa ole paha määrä, mutta toisaalta ymmärrän, että siihenkin väsyy. Lisäksi ainakin täällä päin käy kohtuullisen usein koululaiset kauppaamassa kaikenlaista luokkaretkiään rahoittaakseen (ostettiin kerran sairaan hyviä keksejä, koska muksut olivat niin älyttömän kohteliaita ja suloisia!). Eli sitä kiertelyä on kuitenkin tietyllä alueella aika paljon.
    Lisäksi negatiiviset kokemukset ovat lisääntyneet. Äitini luona kävi muutama vuosi sitten pari 10+ vuotiasta poikaa virpomassa. Ei koristeluja, ei puketumisia. Äiti sanoi ihan ystävällisesti, ettei tahdo virvottavan, kun ei ole oksiakaan koristeltu. "Haista ämmä vittu", kuului toivotus. Sen jälkeen äiti päätti olla avaamatta ovea. Muitakin vastaavia juttuja olen kuullut.

    Täällä rajoittaa virpomista myös rappujen ovikoodit, jotka ovat kovasti yleistyneet. Vasta tänä vuonna tajusin itsekin, miksei meillä näy (onneksi) virpojia. Ovikoodi!! Ei pääse rappuun.

    Omaani taas en päästä ollenkaan virpomaan. Miellän virpomisen niin vahvasti kristilliseksi perinteeksi ja kun emme kristittyjä ole, niin...
    Lisäksi en halua, että lapselleni räyhätään. Myös juttua vähän turhankin ystävällisistä namusedistä on kuulunut... Osin siis myös turvallisuuskysymys.

    Eli tältä kantilta ymmärrän, että aletaan väsyä koko touhuun. Siltikin minusta on asiallista olla tekemättä numeroa asiasta. Homman voi hoitaa niin, ettei ovea avata. Turha sitä kiukkua on lasten niskaan kaataa.

    Tulipa avautuminen :D

    VastaaPoista
  4. Tuossa turvallisuusasiassa olen etenkin Morren kanssa samoilla linjoilla. Nykyään kun on kaikenmoisia hulluja liikenteessä, niin se virpominenkaan ei ole kovin turvallista. Nykyään kun harvemmin enää edes naapureitaan tuntee, niin on varmasti, etenkin pk.seudulla, aika vaikeaa päästää lapset virpomaan. Tietenkin jos näkee viropmisen uskonnollisena asiana, niin on erittäin ymmärrettävää, että sellaista perinnettä ei lapselle silloin opeteta. Itse ihmettelen tuota Halloween juttua, että miksi ihmeessä tuo Trick or treat kulttuuri on tännekin tulossa, meillähän tosiaan on tämä pääsiäinen, joten eiköhän se riittäisi.

    VastaaPoista