tiistai 7. tammikuuta 2014

Kockin rakko

Olen tässä punninnut nyt pitkään erilaisia vaihtoehtoja, toiset todella huonoja toiset vähemmän huonoja, mutta huonoja silti. Nyt olen ottanut selvää enemmän myös tuosta Kockin rakosta joka on siis omanlaisensa avanne, mutta huomattavasti helpompi hoitonen ja näkymätön. Tai no ei nyt näkymätön mutta siinä ei tule mitään ylimääräistä vatsan päälle, eikä sitä tarvitse olla vaihtamassa ja hoitamassa päivittäin. Se ei myöskän aiheuta iho-ongelmia (toimiessaan oikein) ja sillä voin itse määritellä sen koska haluan että suoleni tyhjentyy. Kockin rakko eroaa tavallisesta avanteesta siis niin, että siinä rakennetaan vatsan sisälle säiliö ohutsuolesta jonne uloste menee. Vatsaan leikataan reikä tuon säiliön kohdalle jonka kautta säiliö tyhjennetään katetrilla. Eli vatsalle tulee pieni reikä joka peittyy laastarilla, se ei rajoita vaatetusta tai mitään harrastuksia vaan kulkee mukana aivan kuten J-pussi.

Miksi sitten kaikille ei tehdä tätä Kockin rakkoa, koska sehän on selkeästi helpompi sekä henkisesti, että fyysisesti kestää kuin perus avanne? No, sen tekeminen on tietysti hankalampaa ja ennuste ei ole yhtä hyvä kuin perusavanteella. Leikkauksista n. 20-40% epäonnistuu ja joudutaan turvautumaan perinteiseen avanteeseen. Monelle tulee myös komplikaatioita koska säiliöön tehty läppä ei toimikaan niinkuin pitäisi ja reikä saattaa alkaa falskata ja uloste valuu suoraan ulos, eli olisi käytännössä pidätyskyvytön. Pussi myös tulehtuu helposti ja tulehdusta on vaikea hoitaa.

Ulkomailla herra Barnett on keksinyt keinon, jolla Kockin rakkoa parannetaan niin, että tuo läppäsysteemi joka siinä aiheuttaa hankaluuksia, onkin rakennettu hieman eritavalla ja kestävämmäksi (nimeltään BCI eli Barnetts continent ileostomy). Suomessa tätä systeemiä ei kutienkaan ole otettu käyttöön, koska kaikille joille ei J-pussi sovellu, tehdään avanne. En oikein ymmärrä miksi tätä Kockin pussia ei ole voitu kehitellä pidemmälle, onko sen tekeminen jotenkin ehkä kalliimpaa ja on ajateltu, että koska avanne toimii "tarpeeksi hyvin" niin sen tilalle ei ole aiheellista yrittää edes keksiä jotain vähemmän hankalaa systeemiä. En siis mitenkään halua dissata avannetta, se on pelastanut monen ihmisen elämän ja on todellakin mainio keksintö, mutta jos olisi mahdollista keksiä jotain vielä parempaa, niin miksi sitä tilaisuutta ei ole käytetty? Tai on, muttei meillä suomessa vaikka Kockin pussi on ihan supisuomalainen keksintö alunperin!

Jokatapauksessa, kohta minulla on gastrolla lekurin aika ja aion pyytää, että pääsen kirurgin kanssa juttelemaan tuosta mahdollisesta Kockin pussista. Olen myös printtaillut netistä kuvia siitä, miten perinteinen Kockin pussi voidaan muuntaa Barnettin pussiksi konstein jotka pitäisi jokaiselta kirurgilta löytyä. Olisi aika mielenkiintoista, jos kirurgit ottaisivat asiasta enemmän selvää ja voitaisiin kokeilla sitä parempaa versiosta. Sitten jos se ei toimi, olen ainakin tehnyt kaikkeni.

Mutta näillä eväillä tätä vuotta eteenpäin. Ja älkää käsittäkö väärin, Kockin pussi ei ole myöskään mikään helppo vaihtoehto jonka ilolla otan vastaan (niinkuin teininä tämän j-pussin) vaan todella pitkällisen harkinnan tulos ja lukuisien tuntien tutkimusten jälkeinen huterahko päätös joka saa edelleen niskavillani pystyyn ahdistuksen vuoksi.

5 kommenttia:

  1. Oppia ikä kaikki. Uutta tietoa minulle. Hyvä asenne minusta, että sitten on ainakin yritetty. Jospa onnistuisi!

    VastaaPoista
  2. Juu aina sitä oppii uutta. Nyt vain toivon, että tätä Kockin rakkoa vielä suomessa tehdään. Ainakin kirurgi-Guru Järvinen jossain haastattelussa pari vuotta sitten sanoi, että Kockin rakkoja tehtäisiin jos niitä joku haluaisi, mutta koska kaikille tehdään J-pussi niin sitä ei enää paljoa tehdä, alle yksi vuodessa.

    VastaaPoista
  3. Mulla ollut Kocin rakko 85 vuodesta lähtien hyvin toiminut ja ainoastaan yhden kerran tulehtunut. Tosin nestettä erittyy suolen päästä joten sidettä on pidettävä laastari ei riitä pitkää aikaa.

    VastaaPoista
  4. Hei,nyt vasta löysin tämän keskustelun. Itselläni on tuo Koskinen avanne ollut toiminnassa jo yli 45 vuotta ja olen ollut siihen erittäin tyytyväinen.

    VastaaPoista