torstai 8. maaliskuuta 2012

Rasismia on monenlaista ja rasisteja löytyy joka maasta kaikilla ihonväreillä.

Katselin tässä MTV:n Made sarjaa, jossa nuori nainen halusi ryhtyä räp artistiksi. Ainoa ongelma oli se, että hän oli valkoihoinen. Tyssö astui luokkaan jossa oli mustaihoinen naisopettaja sekä oppilaita, kaikki siis afrikan-amerikkalaisia. Oppilaat ja opettaja olivat sitä mieltä, että on epäkunnioitavaa heidän kulttuuriaan kohtaan, että valkoihoinen räppää. Siis WTF?!?!?! JOs valkoihoinen olisi sanonut jotain vastaavaa mustaihoiselle olisi tuo henkilö varmaan potkittu ulos koulusta alta aikayksikön. Mutta mustaihoinen voi hyvin sanoa valkoihoiselle, ettei tämä voi räpätä koska on valkoihoinen eikä näin ollen voi ymmärtää räpin sisintä koska ei pysty samaistumaan Länsi-Afrikkalaisiin jossa räp musiikki on syntynyt. Tässä kohtaa tuon nuoren naisen Afrikan-Amerikkalainen räp valmentaja naureskeli, että kyllä se räppi on ihan siellä amerikan ghetoissa syntynyt. Eli mitä ihmeen tekemistä Länsi-Afrikalla on räpin kanssa??!?

On aina hyvä asia, että rasismista puhutaan ja sitä tuodaan julki, koska tänäkin päivänä suomessakin monet maahanmuuttajat saavat paljon vihaa ja rasistisia kommentteja niskaansa. Eikä se todellakaan ole oikein. Minulle henk. koht. on ihan sama mistä sinä tulet, minkä kokoinen olet, tai mitä kieltä sinä puhut kunhan kunnoitat paikallisen maan lakeja. Voisin hyvin kuvitella meneväni naimisiin afrikkalaisen miehen kanssa siinä missä kiinalaisenkin kunhan omat ajatukset ja luonteet kohtaisivat. Mutta minusta on erittäin harmillista, että valkoihoisia kohtaavaa rasismia ei luokitella rasismiksi, koska vain valkoihoinen voi olla rasisti! Tunnen muutaman hyvinkin rasistisen afrikkalaisen henkilön joiden mielestä esim. siinä, että valkoihoisia naisia kutsutaan koko ajan porukassa valkoisiksi huoriksi, ei ole mitään väärää koska valkoihoiset naiset ovat huoria. Tuollaisia, ja vastaavia, kommentteja olen kuullu monta kertaa iloisesti heitettävän missä tahansa, oli tilanne mikä vain. Mutta jos tuossa ihonvärit olisivatkin toisin päin, olisi kyse rasismista. Miksei siis valkoihoisen naisen kutsuminen valkoiseksi huoraksi ole rasismia? ehkä joku minua fiksumpi voi selittää.

Tässä muistui vielä yksi omituinen erimerkki mieleen. Työkaverini muutama vuosi sitten, huomautti minulle, että olen rasisti koska kutsun somaliasta tulleita ihmisiä somalialaisiksi. Eli jos vaikka kävelen kadulla ja vastaani tulee ryhmä somalialaisia naisia, on rasistista sanoa "katsohan, tuossa on somalialaisia naisia". Kun sitten kysyin, että eikö sitten ole rasistista häneltä sanoa että, "katso tuossa on suomalaisia/ruotsalaisia/norjalaisia tms. naisia". Tässä ei kuulemma ole mitään rasistista. Miksi näin on, hän ei osannut selittää. "Kun se vain menee niin, koska  mustia aina sorretaan" WTF?!?!?! On totta että musta ihoisia sorretaankin jossain määrin ihan täällä meillä suomessakin, ja se on väärin. Mutta miksi se on paljon pahempi asia mustaihoisille kuin valkoihoisille? Ja mitenkäs aasialaiset? En ole koskaan tavannut aasialaista rasistia, tai aasialaista henkilöä jonka olisi ollut äärimmäisen vaikeaa sopeutua pohjoismaalaiseen kulttuuriin sen vuoksi, että oma kulttuuri ja ihonväri on niin erilainen.

Sitten vielä toinen hyvä erimerkki. Afrikan-amerikkalainen näyttelijä, Denzel Washington on mm. sanonut, ettei voi suudella valkoihoista naista elokuvissaan, jotta hänen mustaihoiset naisfaninsa eivät suuttuisi... Eeh kivan rasistisia faneja sinulla Denzel! Mitähän olisi tapahtunut jos Tom Cruise olisi sanonut jotain vastaavaa. Olisimme varmasti lukeneet siitä jokaisesta lehdestä, ja jokaisessa asia/keskusteluohjelmassa olisi käyty tuota asiaa läpi moneen kertaan.

Mietin tässä vielä sitäkin, kun jotkut afrikasta kotoisin olevat ihmiset harmittelevat sitä, että suomalaiset eivät ota heitä hyvin vastaan, eivät ymmärrä heidän uskontoaan ja heidän tapojaa. Entäs jos minä suomalaisena naisena menisin, sanotaan nyt vaikka Somaliaan, ilman hiuksia peittävää huntua, lyhyessä hameessa ja tahtoisin suudella poikaystävääni julkisessa paikassa. Sallittaisiinko tämä minulle, koska olen kotoisin eri kulttuurista ja eri maasta? Ei sallittaisi. Joten miksi sitten suomessa ihmisten pitäisi olla yhtään erilaisia? Tässä tarkoitan siis sitä, että jos olet itse rasisti, on turha odottaa muilta ihmisiltä yhtään mitään sen parempaa, olitpa sitten musta-valko-sini-puna-keltaihoinen.

Ja btw, luin jokin aika sitten artikkelin, jossa kerrottiin että afrikassa on ollut satoja tuhansia (ellei enemmänkin) valkoihoisia, eli eurooppalaisia orjia. Joten ehkä tuo puhe valkoihoisten pahemmuudesta sen takia, että he ovat orjuuttaneet afrikkalaisia on täyttä potaskaa. Ihmisiä me kaikki ollaan, ja vuoroin vieraissa ja niin edelleen. Ihminen vain on aika raaka ja julma eläin ja sen kanssa on tultava toimeen. Onneksi täältä maailmasta löytyy kyllä myös mukavia ihmisiä, kaikista kulttuureista, ihoinväireistä ja maista.

Tulipahan pitkä sepustus kun alkoi ketuttaa. Ja  kyllä, kaiken tämän sanomani jälkeen en todellakaan pidä itseäni rasistinia. Jos sinä pidät, niin kannattaisi katsoa varmaankin peiliin. Peace & out.

(minulla ei ole hajuakaan taas näistä maanimistöistä, että missä tulee isot ja missä pienet kirjaimet, suomenkieli on persiiksestä)

3 kommenttia:

 1. Sitten on vielä ikärasismia, ja monenlaista muuta, vaikka syrjinnästähän siinä on kyse, eli sanaa jopa käytetään väärin. Sana rasismi viittaa rotuun.

  VastaaPoista
 2. Suomi on niin kiva kieli :D Kansalaisuudet pienellä (suomalaiset, länsiafrikkalaiset), maat isolla (Suomi, Länsi-Afrikka).

  Olen rasisti ja tyydyn vain suomalaisen pilkun nussintaan ;)

  Noin muuten enpä voi olla kuin samaa mieltä. Opettajana joskus kohtasin vähän vastaavaa; jos sanoin valkoihoiselle oppilaalle, että tunnilla pitää olla hiljaa, olin hyvä kurinpitäjä. Jos taas sanoin saman tummaihoiselle oppilaalle, olin rasisti.
  Way to go!

  VastaaPoista
 3. Jep tuo rasisti hommeli on mennyt siinä mielessä liian pitkälle, että tummaihoiselle ei voi sanoa oikeastaan mitään negatiivista, koska silloin on rasisti. Esim. jouduin töissä kertomaan yhden lapsen äidille, että lapsesi kiusaa muita lapsia. Olin rasisti.

  VastaaPoista