sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Kuka lasta suojelee jos ei lapsi itse?


Olen tässä monesti miettinyt millaista on olla lapsi meidän kulttuurissamme. Nykyäänhän (näin ainakin asiantuntijat toitottavat) on turvallisempaa olla lapsi kuin koskaan aikaisemmin. Mutta miten sitä turvallisuutta mitataan? Muistan omasta lapsuudestani ainakin kaksi esimerkkiä siitä, miten tunsin oloni todella turvattomaksi ja vaikeaksi, eikä yksikään aikuinen puuttunut tilanteeseen millään tavalla. Ja vaikka tapauksiin ei varsinaista väkivaltaa liittynytkään, en silti ole näiden jälkeen tuntenut oloani koskaan turvalliseksi aikuisten seurassa (lapsena siis).

Vilunsoiton opettajallani oli tapana kosketella minua todella epämukavasti. Mm. laittoi käden haarojeni väliin ja yritti saada minua seisomaan haara-asennossa (ei kuulosta sinänsä pahalta, mutta kyseessä oli miesopettaja ja minä olin 12-vuotias). Hän oli saksalainen ja puhui mukamas hieman hoono soomi, esim sanan esimerkiksi hän sanoi aina esimerkkiseksi ja nauroi likaisesti päälle. Hän teki muitakin juttuja kuten esim. otti usein viuluni jousen ja tunki sitä sormiensa välistä samalla selittäen kuinka "homma liukuu hyvin". Mies myös kyseli useaan otteeseen missä asun, mitä kautta kävelen kotiin, onko kotikatuni pimeä ja onko siellä paljon taloja lähellä. Hän myös tarjosi minulle usein kyytiä kotiin viulutuntien jälkeen, koskaan en suostunut koska mies vaikutti jo muutenkin kuvottavalta. Jo tuon ikäisenä tajusin, ettei miehessä ollut kaikki kohdillaan.

Useimmiten otin kaverin tunnille mukaan. Kerran yksi ystävistäni oli laittanut rintoihinta vähän täytettä ennen viulutuntiani (kaikki kaverini tiesivät ällöttävästä viulunopettajastani). No ajatuksena oli vähän kiusata opettajaa, mutta leikki osuikin omaan nilkkaan kun opettaja alkoi juosta kaverini perässä pitkin koulun käytävää koska hän halusi "tunnustella millaista materiaalia" kaverin paita oli etumuksen kohdalta. Luonnollisesti kaverini ei suostunut tähän "kokeiluun". Kerroin opettajasta äidilleni, ystävilleni (joista ainakin osa kertoi myös omille vanhemmilleen) sekä mainitsin opettajalleni hieman kautta rantain, etten pidä opettajastani koska hän koskettelee minua epämiellyttävällä tavalla. KUKAAN ei tehnyt asialle mitään. Eivät vanhempani, kaverieni vanhemmat tai opettaja. Vasta 14-vuotiaana pistin jalan maahan ja sanoin, etten vain kertakaikkiaan enää mene viulutunneille. Senkin jälkeen tapasin viulunopettajani useaan otteeseen kävellessäni koulusta kotiin. Hän tuli luokkahuoneesta ulos ja alkoi huudella minulle, että olen oiken nätti kun olen hieman hoikistunut ja minulla alkaa selkeästi olla aikuisen muodot. Ja josko haluaisin tulla ihan ilmaiseksi vähän "soittelemaan" viulua.

Toinen tapaus tapahtui ollessani metrossa. Olin 14-vuotias ja olimme kavereiden kanssa ensimmäistä kertaa menossa itäkeskukseen ostoksille. Istuimme kaveriporukan kanssa metrossa kun sisälle astui iso lihava vanhahko mies (n.-50-vuotias). Hän tuli istumaan viereemme ja alkoi jutella jotenkin agressiivisesti pukeutumisestamme ja kengistämme. Yhtäkkiä mies tarttui reiteeni ja yritti kammeta jalkojani erilleen nähdäkseen "lenkkarini". Sanoin selkeästi miehelle, että tämän pitää lopettaa ja ettei saa koskea. Ympärillä olevat aikuiset vain naureskelivat ja hymyilivät meille, vaikka olimme selkeästi pinteessä. KUKAAN ei auttanut tai sanonut yhtään mitään (naureskelua lukuunottamatta).

Nämä tapaukset tulevat mieleeni etenkin kun luin lehdestä tästä kuusivuotiaasta pikkutytöstä jonka kimppuun kävi aikuinen mies McDonaldsissa. http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012092416110015_uu.shtml Mies kävi tyttöön käsiksi ja suuteli tätä suulle, eikä KUKAAN tehnyt asialle mitään! Ravintola oli täynnä ihmisiä, eikä kukaan käskenyt miehen lopettaa lapsen suutelua...
Mikä helvetti teitä/meitä aikuisia oikein vaivaa???!?!

Nyt uusimpana tämä kahden 19-vuotiaan nuoren miehen tekemä facebook sivusto jonka ajatuksena on laittaa kuvia n. 12-vuotiaista lutkista rivoissa asennoissa, sekä heidän nettikeskusteluitaan (lähinnä facebookista) jotka jollain tavalla sivuavat seksiä tms.
http://www.buzzfeed.com/annanorth/facebook-wont-remove-12-year-old-slut-page Millainen yhteisö oikeasti leimaa 12-vuotiaat lutkiksi? Vaikka ottaisivat millaisia kuvia niin 12-vuotias ei ole eikä tule olemaan lutka. Miltä tuntuisi jos juuri sinun tyttäresi kuva päätyisi kyseiselle sivulle, vaikka kuva jossa tyttäresi tanssii MTV tyylisesti napapaidassa. Kuvaa kommentoisivat sairaat ihmiset haukkuisivat lastasi huoraksi ja lutkaksi ja nauraisivat asian päälle. Ei hyvää päivää...Ja voisin myös sanoa, että mitä aikuiset edellä, sitä lapset perässä... Eli ennenkuin alkaa lutkitella ja huoritella lapsia kannattaa miettiä omaa käyttäytymistään.

Ilmeisesti minäkin olen ollut lutka siitä asti kun täysin tuon 12. Sen takia viulunsoitonopettajallani oli kaikkien mielestä käyttäytyä minua kohtaan niinkuin käyttäytyi. Ja ilmeisesti sen takia 50-vuotiaalla humalaisella miehellä on oikeus kosketella ja haukkua 14-vuotiasta tyttöä ilman, että kukaan reagoi... Ja koska kuusivuotias ei ole kaukana tuosta lutka iästä, on vain oikein, että hänelle opetetaan jo nuorena millaista on olla tyttölapsi tässä maailmassa...


Kuka siis oikeasti suojelee lapsia?

1 kommentti:

  1. Omassa lapsuudessani jouduin usein törmäämään namusetiin, koska asuin Helsingin Kalliossa. Niistä kaikista kohtaamisista on jäänyt traumoja. Tuollainen käyttäytyminen ei ole missään nimessä hyväksyttävää. Järkyttävää kuulla kuinka moni nuori tyttö on altistunut samanlaisille pedofiileille. En voi muuta sanoa!

    VastaaPoista