tiistai 11. syyskuuta 2012

Rasvamaksa (ei, kyseessä ei ole ruokalaji :D).

Tänään oli taasen Gastron poliklinikalla seuranta tapaaminen. Paikalla olikin minulle tuntematon mieslääkäri. Oikein mukavan ja ammattimaisen oloinen. Hän laittoi minulle ensimmäisen sähköreseptinkin eteenpäin :D Tuot sähköresepti vaikuttaakin todella kätevältä. Voin mennä mihin takansa apteekkiin ja vilauttaa vain kela-korttia jolloin resepti tulee näkyviin (samoin kuin kaikki muutkin reseptit). Ainakin on helpompi välttyä eri lääkkeiden yhteensopimattomuudelta kun kaikki reseptit ovat samassa paikassa näkyvissä, eikä itse tarvitse muistaa aina ottaa paperilappusia mukaan. Etenkin meikäläiselle suuri helpotus, minulla kun on tapana hävittää juuri ne tärkeimmät reseptit.

Mutta itse asiaan. Sain kuulla, että maksa-arvoni ovat nousseet sitten viime näkemän. Syynä kuulemma on varmaankin ylipainoni (kuinka yllättävää). Mietin vain, että miten ne nyt noin voivat yhtäkkiä alkaa nousemaan vaikka paino on ollut sama jo pidempään. Viime kerralla olin ihan yhtä ylipainoinen ja arvot olivat ihan hieman koholla mitä ne ovat olleet viimeiset 15-vuotta. En siis sano, etteikö näin voi olla, en tiedä noista maksa-arvoista nimittäin paljoa mitään, voihan olla, että ne saattavat muuttua ilman mitään erikoissyytä ihan tuosta vain. Kuitenkin lääkäri epäilee nyt rasvamaksaa. Maksastani otetaan nyt sitten ultraäänikuva. Joudun myös muutamiin verikokeisiin joissa poissuljetaan sitten hepatiitit sun muut.

Hirmuisen asiallinen lääkäri oli tuon ylipainon kanssa. Totesi, että ylipainoa on, kyseli paljonko painan ja olenko aina ollut ylipainoinen. Sitten vain kertoi, että tuo rasvamaksa on aika yleistä ylipainoisilla, etenkin silloin kun on merkittävää tai suurempaa ylipainoa. Ei alkanut saarnata laihduttamisesta tai terveellisen ruoan merkityksestä taikka liikunnasta tai siitä, että pitää nyt löytää motivaatio ja alkaa hillitä sitä syömistään... Kohteli ihan normaalina ihmisenä joka nyt sattuu olemaan ylipainoinen. Katsotaan nyt mitä noiden kokeiden jälkeen sitten saadaan tietää. Rasvamaksaanhan ei ole muuta hoitoa kuin laihduttaminen. Mutta tässä on jo laihdutettu sen melkein 20-vuotta enkä vieläkään ole siinä onnistunut, joten on turha edes odottaa, että minusta koskaan normaalipainoista tulisi. Mutta jos sellaiset 20-30 kiloa saisi pois olisin ihan tyytyväinen (kukkakeppi en edes halua olla, unelmapainoni olisi sellaiset 75-85kg).

Avannetta lääkäri tarjosi jälleen, muttei mitenkään agressiivisesti, lähinnä vain mainitsi, että se taitaa nyt olla ainoa vaihtoehto tällä hetkellä ja riippuu ihan minusta otanko sen vastaan vai en. Jotenkin jäi oikein mukava fiilis. Yleensäkin tuolla Meikun gastrolla ollaan jotenkin tosi mukavia ja minua ainakin kohdellaan aina fiksuna aikuisena ihmisenä. Voi tietysti johtua siitä, että olen sairastanut jo niin kauan, että tiedän sairaudestani, hoidoista sun muista varmaan saman verran kuin lääkäritkin (ellen jopa enemmän). Ja on ihan mukavaa, että lääkäritkin huomioivat sen eikä tarvitse olla tappelemassa joidenkin ylimielisten porhojen kanssa omasta sairaudestaan ja kropastaan.


Mutta katsotaan nyt miten akan käy tuon maksan kanssa, ei nimittäin ole ensimmäinen kerta kun sen kanssa on ongelmia. Joskus nuorempana oli epäsopivalääke nostanut nuo maksa-arvot niin korkeiksi, että mietittiin jos maksasiirrettä. Onneksi, heti kun lääke lopetettiin, alkoivat maksa-arvotkin normalisoitua.

6 kommenttia:

  1. Muahan tentattiin hyvinki paljon että mitä huumeita vedän, koska mun maksa-arvot oli samanlaisia kuin rankasti dokaavilla tai narkkareilla, silloin kun jouduin amputoitavaksi; kyse oli vaan siitä että olin vetänyt niin paljon särkylääkkeitä että ne nosti maksa-arvot taivaisiin.

    Tosta ylipainosta sen verran että kaikki noi ylipainosta aiheutuvat vaivat ja oireethan tulee aikalailla ajan mittaan. Mullakin oli vielä 4 vuotta sitten ihan normaalit verenpainearvot ja nyt ne on hälyttävän korkealla, enkä keksi muuta syytä kuin liikunnan totaalinen puute ja ylipaino koska en polta, en juo eikä mulla ole diabetes. Se on vaan pakko nyt myöntää että mun pitää laihduttaa :D

    VastaaPoista
  2. joo ymmärrän, että ne tulee ajan mittaan nuo vaivat, mutta tosiaan kun viimeksi kolmekuukautta sitten oli ihan suht hyvät arvot... Ei nyt ehkä ihan kolmessa kuukaudessa pitäisi ylipainon yhtäkkiä iskeä maksaan käsiksi :D

    Mulla tuota liikuntaa on ollut, ajoittain aika runsaastikin. Mutta paino on se perkele josta ei eroon pääse, ei vaikka kuinka liikkuisi. Tuohon rasvamaksaan ei muu tosin auta kuin painonpudotus. Tosin luin netistä siitä, niin se ei itsessään edes ole mitenkään vaarallista, ei edistä sydän-verisuonitauteja taikka edesauta nopeampaan kuolemaan tms. Varmaan nyt oli lekuri enemmän huolissaan jos kyseessä onkin jotain muuta kuin se rasvamaksa, joku tulehdus tms.

    VastaaPoista
  3. Rasvamaksa ei sinänsä aiheuta mitään, mutta jos mukana on tulehdusta se voi johtaa maksakirroosiin. Meillä Azamunin käyttäjillähän tilannetta seurataan kokein, tiedät kyllä, sama mullakin. Parasetamooli saattaa nostaa maksa-arvoja eikä ole kovin hyvä lääke. Siksi en Panacodia suosi. Pyydä lekurilta sopivampaa kipulääkettä, tiedän, ettei ne helposti anna, mutta itse en enää uskalla paljon noita käyttää. Saas nähdä, mitä ne ens kerralla sanoo mullekin. Rasvoittumia maksassa mullakin todettu jo vuosia sitten. Pitäisi saada tuo vyötärönseutu pienemmäksi jollain konstilla.

    VastaaPoista
  4. Itselläkin Azamunin käyttäjänä on maksa-arvot ihan pikkuisen koholla ja lääkäri passitti viime kerralla joihinkin kokeisiin sen asian suhteen. Että tammikuussa on luvassa vierailu päiväsairaalassa. :)

    Jos sua kiinnostaa, niin käyppäs katsomassa: http://www.scd-fi.info/1about/default.html
    Äiti suositteli tota mulle noin 1-2 vuotta sitten, mut vasta nyt oon ottanu itteäni niskasta kiinni.

    Tsompi: En tiennytkään, että Panacod vaikuttaa maksa-arvoihin. Kiitti!

    Tsemppiä!

    VastaaPoista
  5. Tsompi: Valitettavasti tuo Panacod on ainoa kipulääke jota voin käyttää, joka auttaa sillä se sisältää kodeiinia joka hillitsee tuota ruoansulatuskanavan toimintaa. Lisäksi en saa käyttää tuleduskipulääkkeitä, joten senkin takia aika vähäiseksi jää tuo valinnan mahdollisuus. Jos pitää valita paska maksa tai vielä paskempi maha, niin valitsen paskan maksan :D Tosin en käytä tuota Panacodia niin suuria annoksia, että se maksaan vaikuttaisi, sitä kun pitää popsia aika isoja määriä. Tulehduskipulaake taas iskee sinne suoleen jo ihan yhdestä kerrasta.

    Salla: Tässähän onkin se, että minulla ei enää ole tuota Azamun lääkitystä, edellisellä kerralla juuri lopetettiin. Heti kun Aza lopetettiin, alkoi maksa-arvot nousta... Olisikohan näillä jokin yhteys :D Maksani tottui päivittäiseen myrkky-annokseen ja kun ei enää sitä saa alkaakin oireilla XD Addikti maksa...

    VastaaPoista
  6. Rasvamaksasta pääsee ylipainoisenakin eroon - ohjeena on vähähiilihydraattinen ruokavalio ja etenkin fruktoosin (valmisruuissa esiintyy nimellä glukoosi-fruktoosisiirappi) poistaminen ruokavaliosta. Tukihoitona voi käyttää maarianohdake-ravintolisää. Itse sain maksa-arvot laskettua 100 -> 47 tällä keinolla, vaikka painoni pysyi samana (115 kg). Myös ultraäänessä todettiin että maksan rasvoittuminen on vähentynyt.

    VastaaPoista