sunnuntai 18. elokuuta 2013

Terve ja lihava, onko sellaisia olemassa

Aivan mahtava artikkeli löytyi taas netin uumenista joka on pakko tännekin laittaa

TERVE JA LIHAVA

Vaikka ihminen onkin lihava hän voi silti olla hyvä kuntoinen ja terve. Olen aina ollut sitä mieltä, että nykyajan tutkimukset ja lääkärien vatvomiset lihavuudesta ovat osittain ainakin ihan omanlaistaan propagandaa joka on lähtöisin siitä, että joku on keksinyt lihavuuden olevan rumaa. Etenkin nykyaikana kun se on useimmiten köyhien ongelma enemmän kuin terveiden. Toki ei voi väittää, etteikö suurella ylipainolla ole terveysvaikutuksia, mutta ei niin pahoja tai varmoja kuten ihmisten annetaan ymmärtää. Itselläni on perseessä sekä ystävissä ja tuttavissa hyvinkin ylipainoisia ihmisiä eri ikäisinä mutta vain kahdella on ongelmia ylipainon kanssa terveydelliseltä kannalta, toisella pahoja toisella hyvin lieviä. Mutta on myös normaalipainoisia ystäviä joissa on itseasiassa prosentuaalisesti enemmän sairaita kuin mitä lihavissa ystävissäni on... Miten tämä voi olla mahdollista?

"Voit olla terve nyt, mutta vaikka 10-vuoden kuluttua saatat sairastua". Niin saatat sinäkin, samoin naapurin Erkki tai ihan kuka tahansa meistä. 10-vuoden kuluttua minulla on ehkä prosentuaalisesti hivenen suurempi mahdollisuus sairastua kuin normaalipainoisella, mutta tarvitseeko minun sen vuoksi alkaa todella vihaamaan itseäni, lihavuuttani, elämääni ja suostua siihen, että minua haukutaan, morkataan, lytätään maton alle ja kerrotaan, etten voi saada edes hyvää työpaikkaa lihavuuteni takia?

Suurin ongelma yhteiskunnassa eivät ole lihavuus ja lihavat ihmiset tai ylipaino vaan yksinkertaisesti kerskivertokansalaisen tyhmyys, ymmärtämättömyys ja suoranainen tietämättömyys lihavuuteen liittyvistä asioista. Lihavana voi olla onnellinen, terve, hyvässä työssä, saada miehen ja perheen ja kaiken muunkin mitä hoikempi kannssasisar voi saada, TAI sitten olla saamatta... Aivan niinkuin se hoikempi kanssasisar.  Jos joku ei halua ylipainoista töihin ulkonäöllisistä syistä, koska niitähän ne syyt oikeasti ovat, kertoo varmasti kyseisestä ihmisestä huomattavasti enemmän kuin mitä lihavuus kertoo lihavasta ihmisestä. Jokainen täysiälyinen kyllä ymmärtää, että ajatus laiskasta ja itsehillinnältään huonosta lihavasta ihmisestä on täyttä puppua eikä paino vaikuta työntekoon tai muuhunkaan elämään oikeasti millään tavalla, ellei oteta huomioon sitä, että joidenkin mielestä lihavuus on rumaa.

Tottakai jos ajatellaan ihmistä, jolla on ylipainoa sitten jo sen verran, ettei pääse kunnolla liikkumaan ja ovesta ulos lihavuutensa vuoksi, niin jokainen meistä tajuaa, ettei moinen ole terveellistä. Mutta jos nainen painaa vaikkapa 120kg, ja pystyy ihan siihen mihin pystyy nainen joka painaa vaikkapa 80kg niin mikä asiassa on silloin ongelma? Ja kenellä se ongelma oikeasti on? Lihavalla ihmisellä, vaiko ympäröivässä maailmassa?

Ugh olen jälleen puhunut :D

4 kommenttia:

 1. Laihoilla on yhtälailla terveysongelmia... Ei tosiaan ihmisen painon mukaan voi pelkästään arvostella (ellei nyt ole ihan elämää haittaavasti obeesi taikka anorektikko) ja ennusteet ovat hataria kaikenpainoisten kohdalla. Taitaa olla taustalla, niinkuin aina, politiikkaa, että saadaan esim. makeisveroja ylös jne. Terveys on pitkälti kiinni stressistä ja asenteista - ei vaa'an numeroista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja eikös se niin mene, että jokainen meistä kuitenkin johonkin kuolee ja jonkin sairauden elämänsä aikana sairastaa, oli sitten lihava tai laiha. Pitäisikö kaikkia alkaa siitä sitten syyllistämään...

   Poista
 2. Eiköhän ne ongelmat lihavia kohtaan ole ympäröivän maailman asenteessa. Mä en voi ymmärtää miks jonkun toisen kilot voi tuottaa päänvaivaa muille ihmisille? Mitä se keneltäkään on pois jos joku on ylipainonen?

  Mä ite kärsin siitä, että oon niin hoikka. Ihmisistä on ihan ok sanoa, että "sä et varmaan syö mitään,kun oot noin laiha" tai sulle ei muutama liikakilo haittaa tekis". Vaikka nää huomauttelijat ei tiedä musta tai mun syömistottumuksista mitään. Ja totuushan on se, että kyllä mä syön. Enkä tarkkaile syömisiäni. Mutta mulla on myös harvinainen reumasairaus, mikä vaikuttaa ihonalaiseen rasvakudokseen ja mulla se näkyy paikoissa jossa tämmösenä päärynavartaloisena on rasvaa muutenkin vähemmän.

  Ja sori tää avautuminen. :-D

  VastaaPoista
 3. Itse olen myös sitä mieltä, että suurin ongelma on ihmisten asenne lihavia ja lihavuutta kohtaan. Siitä on mediassa ja yhteiskunnallisella tasolla tehty joku kauhea hirviö, etenkin nyt kun ei ole edes sotia tms. Mitä kauhistella. Jotainhan sitä täytyy olla.

  Olen kuullut monelta tosi hoikalta ihmiseltä tuota samaa, että jotenkin katsotaan, että se hoikkuus on myös kaikkien muidenkin ihmisten asia. Samalla kun ihmisistä on ok puuttua lihavuuteen, on heidän mielestään ok myös puuttua laihuuteen. Itse näkisin eron vain siinä, että lihaville huomautellessa on automaattisesti ajatuksena se, että lihavuus on rumaa ja todella epäsuotavaa. Laihuudesta huomautettaessa ei välttämättä ole tätä aspektia (koska hoikkuushan on tämän hetken kauneustrendi) vaan kommentit oikeasti tehdään ehkä sen terveydellisen puolen vuoksi. Alipaino on kuitenkin vaarallisempaa kuin ylipaino.

  Mutta oli ihmisen motiivina mikä tahansa, niin mielestäni toisen painosta kommentoiminen on aina idioottimaista, ellei kyse ole sitten oikeasti hyvästä ystävästä tai perheestä joka OIKEASTI on huolissaan terveydellisistä haitoista, eikä niinkään siitä miltä kyseinen ihminen näyttää oman tai muiden silmiin.

  Kaiken kaikkiaan nainen ei voi koskaan voittaa. Joko hän on liian lihava tai liian laiha. Kaikkia ei pysty miellyttämään millään tavoin, vaikka yhteiskunta tuntuu edelleen ajattelevan, että naiseus tarkoittaa sitä, että pitää yrittää olla mahdollisimman viehättävä. Jos tätä ei tee, ei voi olla hyvä nainen. Ja viehättävyyttäkin on kovin erilaista. Jonkun mielestä se, että nainen ei meikkaa tarkoittaa, ettei nainen pidä huolta itsestään. Tai jos ei pukeudu viimeisimmän muodin mukaan, on antanut itsensä rupsahtaa.... Toisten mielestä se taas kertoo siitä, että naisella on sen verran hyvä itsetunto, ettei hän katso tarvitsevansa ulkoisia apuja olemaan kaunis ja naisellinen. Mene ja tiedä, maailma on ihan kaheli samoin kuin me ihmiset :D

  VastaaPoista