maanantai 3. maaliskuuta 2014

Tähystys

Pampam paa! Kello on 05.00 aamulla ja täällä sitä kukutaan. Huominen (eli tämä päivä) pitäisi taas paastota nesteillä sillä tiistaina on tähystys. Olen jutellut nyt monien kohtalotoverien kanssa noilla ulkomaalaisilla saiteilla näistä tähystyksistä ja kaikissa muissa maissa (siis en toki tiedä kaikista maista, mutta niissä maissa joista kyseisillä sivustoilla ihmisiä käy eli USA, Kanada, UK, jne.) tehdään tähystykset aina lääkityksen tai nukutuksen alaisena. Kerroin, että meillä täällä suomessa ei anneta edes diapamia tai mitään kipua lievittävää, etenkään jos on j-pussista kyse, ei edes silloin kun sitä pyytää. Nyt siellä sitten ajatellaan, että suomen terveydenhuolto on suoraan keskiajalta :D Yritin selittää, että ei kyllä täällä on ihan hyvä terveydenhuolto sinänsä, mutta kivun hoito ei ole sieltä parhaimmasta päästä, eikä potilaan huomioon ottaminen. Ollaan niin varovaisia sen kanssa, ettei vaan anneta liikaa lääkettä kenellekään, jos joku vaikka jäisi koukkuun! Ja unohdetaan, että ne kipulääkkeet on olemassa ihan tarkoitusta varten, ei vain hyllynkoristeena.

Kyllä täälläkin saattaa saada kipulääkkeenä 5mg diapamia jos oikein pistää tappelun pystyyn ja uhkaa olla menemättä koko tutkimukseen ilman. Mutta jokainen, joka oikeasti näissä tutkimuksissa käy tietää, että pieni lääkemäärä ei tee yhtään mitään. Minulla  se ei vie edes jännitystä pois, ei edes vähän. Joten otan kotona kunnon kotailit panacodia, tramalia ja litalginia (olettaen, että minulla niitä on) ja olen aineissa kun pääsen sairaalalle asti. Ainoa paska tässä on se, että joudun aina käymään tutkimuksissa yksin, ja julkisen liikenteen kanssa sekoileminen lääkehuuruissa on aina yhtä hasardia :D Mutta minkäs teet, tutkimukseen on pakko vain mennä ja ilman lääkkeitä en menisi sairaalaa 200m lähemmäs. Huoh, luulisi, että sitä olisi jo viimeisen 18-vuoden aikana tottunut näihin kivuliaisiin toimenpiteisiin, mutta ei niihin koskaan totu...

3 kommenttia:

  1. Silloin kun mä kävin vatsalaukun tähystyksessä otin kotoa lähtiessä Opmoxin ja menin omilla lääkehuuruilla tähystyksen läpi. :-D Mä jouduin kanssa menemään ja tulemaan pois julkisilla, mut ihan hyvin suju. Tota paksusuolen tähystystä mulle ei oo tehty koskaan ja veikkaan että se on vielä ilkeempi toimenpide kuin vatsalaukun tähystys. Miten meni,kaikki ok?

    VastaaPoista
  2. Tähy meni ihan hyvin. Mullahan ei sitä paksuasuolta enää ole, joten kyseessä ei ole paksunsuolentähystys vaan pussitähystys joka on yleensä huomattavasti paksusuolitähyä helpompi. Mutta kun siellä minun pussissa on ahtaumia, niin se tähy on yleensä todella kivulias. Nyt napsin kaikenmoisia lääkkeitä ja tähy meni suht ongelmattomasti, joskin kirurgi päätti repiä ahtaumaa vähän auki mikä on aina kivuliasta. Pahinta oli kotona kun kipulääkkeiden teho lakkasi. Huomenna on onneksi taas uusi päivä :)

    VastaaPoista