keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Kettu kun ketuttaa...

Tällaisen uutisen löysin:
http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/hs-laakekorvauksiin-tulossa-50-euron-omavastuu/617608/#.UO2t5GnGGac.facebook

Reseptilääkkeiden Kela-korvauksiin on tulossa 50 euron suuruinen alkuomavastuu vuoden 2015 alusta alkaen. Muutos edellyttää, että lääkekorvausta pohtineen työryhmän esitys menee läpi. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Omavastuu toimisi niin, että vuoden aikana tehdyistä korvattavien lääkkeiden ostoista saisi Kela-korvausta vasta, kun 50 euroa tulisi täyteen. Jos käyttää vähän lääkärin määräämiä lääkkeitä, ei siis jatkossa saa välttämättä lainkaan Kela-korvausta.

Samalla nykyinen vuotuinen omavastuuosuus eli niin sanottu lääkekatto alenisi. Se hyödyttäisi niitä, jotka käyttävät runsaasti lääkkeitä. Lääkekatto on tänä vuonna 670 euroa. Katon ylityttyä asiakas maksaa pelkästään 1,50 euron omavastuun lääkettä kohti

Eli nyt ei yhteiskunnalle riitä, että lääkerkorvaukset on vedetty naurettavan alhaiseksi, pitää vielä niistäkin pienistä korvauksista sitten maksaa omavastuu. Ja joo, tuo 50€ ei ole suuri summa vuodessa, mutta jos sinulla ei ole laittaa sitä 50€ lääkkeisiin niin se on ihan sama onko maksettava tuo summa kerran kuukaudessa vai kerran vuodessa. Nyt jo monet joutuvat tinkimään lääkkeistään (vitamiineistä ja hivenaineista puhumattakaan) ja jättämään tärkeitä lääkityksiä ostamatta ihan vain siksi, ettei yksinkertaisesti ole varaa. Siihen ei auta, vaikka maksukatto olisi tuon 50€ jos sitä rahaa ei vain kertakaikkiaan ole sen vertaa, että saisi lääkkeisiin laitettua. Mutta hyvähän se nyt on siltä köyhimmältä ihmisryhmältä ottaa vain lisää rahaa. Tässäkin sitten piilotellaan tuon lupausken takana, että runsaasti lääkkeitä käyttävät hyötyvät kun lääkekattoa lasketaan. Se ei auta jos ei ole alunperinkään varaa ostaa niitä lääkkeitä.

Äitini käytti jossain vaiheessa erittäin kallista lääkitystä jossa meni tuo omasvastuukatto rikki jo aina ensimmäisen kuukauden aikana. Onneksi äiti tajusi säästää pitkin vuotta tuota summaa varten, mutta ensimmäisen vuoden lääkkeet jäivät ottamatta. Ei vain ollut rahaa mistä repiä yhtäkkiä tuollaista summaa. Itselläni tälläkin hetkellä ei ole mitään lääkkeitä käytössä (paitsi elintärkeä särkylääke) ihan sen takia, että summa joka lääkkeisiini menee on sen verran suuri kuukaudessa, että siihen ei vain ole varaa. Enkä oikein osaa valita, mitä lääkkeitä söisin ja mitä en söisi... Joten jätän ne kaikki ostamatta, paitsi tuon särkylääkkeen joka onneksi on aika edullinen. Paskaksi menee tämä köyhän elämä ja vielä paskempaa on varmasti luvassa. Ja samalla tietysti nostetaan Helsinigin kaupungin johtajan palkkaa 15 000€/kk -> 19 000€/kk. Hienosti toimittu.

Voisin nyt kertoa kaikille, että hyvinvointivaltion ideahan on pitää huolta heikoista ja antaa kaikille samat mahdollisuudet? Toistaiseksi se nyt vielä jotenkuten on toiminut, mutta kohta alkaa kyllä koko maa vetää mattoa omien jalkojensa alta. Mutta mitäpä minä köyhä kitisijä mitään mistään tietäisin, ja onhan siellä Afrikassa ihmisillä asiat vielä pahemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti