perjantai 15. helmikuuta 2013

Tampereen Vapriikki, Muumio-näyttely

Eilen tuli käytyä ystävänpäivän kunniaksi Tampereella Vapriikin museossa jonne lähdettiin lähinnä Muumiot- näyttelyn takia. Olen ollut suuri muinais Egyptin fani jo teinistä asti, joten nuo oli ihan must. Mutta koska kiertelimme ahkerasti myös pitkin Tamperetta, niin joudun tekemään kaksi postausta, toinen muumioista ja toinen Tampereesta, joten koettakaan kestää :D Ensin tarjolla muumiot!

Muumio näyttely oli hieman pettymys, mutta sitä vähän odotinkin. Olin niin innoissani, etten saanut pariin yöhön edes nukuttua kunnolla (tosin osittain varmaan pitkä junamatka myös jännitti). Näyttely oli ympätty maan alle, mikä oli ihan hauska juttu mutta tila oli kovin pieni, eikä siellä nyt niin kovin paljoa sitä näytettävää ollut. Mutta tässä kuva pläjäys!


 Aidosta kuolleiden kirjasta otettu sivu.


25-30 vuotiaan naisen muumio. Nainen oletettavasti kuoli synnytykseen joka ei ollut hänen ensimmäisensä. Lapsen kohtalosta ei ole tietoa.

Tällaisiin kivoihin pikku purnukoihin laitettiin aivot ja muut sisäelimet kun ne oli ensin nenän kautta kaivettu pois.

Tässä on n. 30 vuotias egyptiläinen herra. Kuolintavasta ei ole tietoa. Tästä päästä oli tehty korttejakin ja vaikka mitä. Eikö ole vähän groteskia ajatella, että tämäkin tyyppi on ollut joku elävä mies joka on kosketellut näitä kasvoja, samoin kuin hänen vaimonsa ja lapsensa (?). Hän on noilla huulillaan suudellut rakastettuaan ja sukinut tuossa leuassa ollutta partaansa aina aamuisin... Huikeaa.

Esittely muumio lapsesta. Kyseinen muumio on siis tekaistu eläintenluista ja muumiointi tarpeista, sen sisällä ei ole lasta. Se on tarkoitettu näytettäväksi vanhemmille siitä, miten heidän lapsensa muumiointi tapahtuu.

Ah tämä taide on ihan parasta!



Tämä on arkun kansi. Elikkäs kyseisen kannen alla on joskus ollut muumiokin, mutta minne lie se sitten on jätetty. Kenties tuo edellisissä kuvissa näkynyt nainen?

Koruja. Aika samanlaista linjaa näköjään tänäkin päivänä noudatetaan korujen kanssa. Ihan nättejä, muttei nyt mitään hirmuisen mieltäavartavan erikoisia :D

Kuolinnaamio. Tällainen laitettiin aina muumiolle palsamoinni jälkeen ja ennen kuin arkku suljetaan. Myöhemmässä vaiheessa kasvot alettiin roomalaisittan tehdä vainajan itsensä näköiseksi.

(kai näitä kuvia muuten saa laittaa julkisesti esille kun ne on ihan itse otettu, eikä tuolla ollut mitään kuvauskieltoa tms?)

Avokki muuten osti vielä ystävänpäivälahjaksi krääsää Vapriikin mueokaupasta (on muuten naurettavaa miten älyttömiä hintoja  nuo museot saakin vetää noista kamoista jotka on ihan vain hirveetä muovikrääsää suurimmaksi osaksi). Jotain Egyptiin liittyvää piti saada, joten tämä tarttui mukaan (nyt kaikki krääsän vihaajat sulkekaa silmänne, ettei ne sokeudu krääsäsisestä mauttomuudesta!!!).

 Ja vielä parit postikortit, ne ei sentään olleet ylihintaisia 1.20€/kpl

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti