keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Yhteiskunta ajaa ihmisen ahtaalle, sekä fyysisesti että henkisesti.

En koskaan tajunnut, miten pieni työttömyysturva on, sehän on saman verran kuin mitä yksittäinen ihminen saa toimeentulotukea. Eli aivan naurettavan pieni summa, jos on tottunut neljäkertaa suurempaan palkkaan! Ansiosidonnaista toki voi saada, jos on maksanut työttömyyskassaan, mutta silloinkin ansiot jäävät yli puolta pienemmiksi kuin mitä ne alunperin ovat olleen. Taas olen huomannut olevani tietämätön asioista jotka eivät ole minua koskettaneet, varmasti samalla tavalla kuin suurin osa suomalaisista on tietämätön siitä millaista on OIKEASTI elää työkyvyttömyyseläkkeellä, toimeentulotuella tai kuntoutustuella.

Oma ajatukseni työttömyystuesta (ja huom. olen sosiaali-alan ammattilainen!) oli, että se on hieman pienempi kuin mitä ansiotulot töissä ollessa ovat olleet, suunilleen vaikka 70% ansiotuloista. Ja jos on maksanut ansiosidonnaista, saa 90% ansiotuloista. No ei, itse saan palkkatuloistani n. sen 40% ansiosidonnaisenkin avulla joka on pienempi summa kuin mitä saan kuntoutustukea kuukausittain. Pahinta on se, että kun ansiosidonnainen loppuu saan saman summan mitä kaikki muutkin työttömät, jolla ei ole mitään mahdollisuuksia maksaa esim. Vuokraa. Eli ansiosidonnaiseni jälkeen joudumme valitettavasti muuttamaan avomieheni kanssa omiin asuntoihin, sillä en ole oikeutettu asumistukeen avoliittomme vuoksi.

Miten valtio voi ajaa ihmiset näin ahtaalle? Tiesin kyllä, että tilanne ei ole mikään kovin ruusuinen, mutta minut yllätti suuresti se tieto, että todella monet sairastuneet ihmiset joilta on evätty kuntoutustuki tai eläke ovat joutuneet pistämään velkansa/lainansa ulosottoon ja menettäneet näinollen luottotietonsa. Rahaa ei ole kunnolla ruokaan, lääkkeistä puhumattakaan. Pahin tilanne on silloin kun pitäisi vielä maksaa jotain hoitoja itse, kuten psykoterapia (kyllä Kela korvaa siitä osa, mutta silti se tulee todella kalliiksi). Toimeentulotukea ei saa jos asuu yhdessä toisen ihmisen kanssa, eikä sitä saa jos tienaa liikaa. Huomioon ei oteta esim. Velkoja ja lainoja joita pitäisi pystyä toimeentulotuella maksamaan. Tyhmähän sitä ihminen on kun ottaa velkaa ja lainaa, mutta valitettavasti se kuuluu elämään. Ja töissä ollessa ei ensimmäinen ajatus ole se, että jos joskus sairastun, joudun laittamaan kaiken ulosottoon koska minulla ei tule olemaan rahaa maksaa niitä. Sitä kun useimmat tuudittautuvat ajatukseen siitä, että valtio hoitaa heikoimmat ja sairaat. "Mutta onhan meillä suomessa asiat paljon paremmin kuin vaikka Afrikassa" Niin no... Saako epäkohdista kertoa vasta siinä tilanteessa, kun tilanne on mennyt jo yhtä pahaksi kuin siellä Afrikassa? Jos ihmiset tietäisivät  niistä jo nyt, niin ehkä asioille voitaisiin tehdä jotain.

Tänään sain Varmaltakin tietää, että yksi todennäköinen syy siihen, etten saa enää kuntoutustukea on se, että masennukseni katsotaan lieväksi jos en ole mennyt psykoterapiaan jota minulle on ehdotettu. Sitä ei Varma kerro, mistä minä pieraisen ylimääräisen 200€/kk moiseen kun ei ole rahaa ostaa edes masennuslääkkeitä... Mutta tukea ei tule, ellei ensin saa jostain rahaa, jotta saisi maksettua hoidostaan. Huomaatte varmasti, että olen aikamoisessa pattitilanteessa kyseisen asian kanssa. Toinen syy on todennäköisesti kieltäytymiseni avanteesta. Eli koska en halua tehdä itsestäni invalidia ja työkyvytöntä lopunelämäkseni, en saa tukia. Mietin kyllä jo sitäkin, että menen sen avanteen ottamaan ja jään masennuksen vuoksi sitten loppuelämäkseni hautomaan itsemurhaa jonnekin sillan alle. Mutta avanneleikkauskin maksaa, joten mistä rahat? Enkä kyllä oikeasti kyseistä leikkausta haluaisi.  Mutta jos on vaakakupissa raha tai avannettomuus, niin yhteiskunnassa on aika vaikeaa elää ilman sitä rahaa.

No joo tarkoituksena oli kirjoittaa jokin hieno kantaaottava kirjoitus yhteiskunnasta ja sen tuista jne. Tulikin vain paska sekava sepustus omasta morkkiksesta. Yksi suurinpia surujani on se, että aivoni eivät vain toimi enää niinkuin ne ennen toimivat. Kirjoittamisestakaan ei tule mitään vaikka yrittäisi. Joten jospa lopetan paasaamiseni tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti